Tuesday, December 13, 2011

Asam pedas ayam

Ingredients:
1 ekor ayam di potong 12 (dilumurkan dengan kunyit dan garam dan goreng 1/2 masak)
8-10 batang daun kesum
2 biji tomato (belah empat)
3 mangkuk air
1-2 keping asam gelugur
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)


Bahan2 utk dikisar:

10-15 biji cili kering (direndam terlebih dahulu)
2-3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 cm kunyit hidup (kunyit serbuk pun boleh)
3 cm halia
3 batang serai
5 cm lengkuas
3 biji buah keras
sedikit belacan


Directions:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing
2. masukkan ayam dan kacau sebentar
3. masukkan air, asam gelugur dan daun kesum dan biarkan mendidih
4. masukkan garam, serbuk perasa dan tomato didihkan selama lebih kurang 5 minit..dan siap....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails