Wednesday, March 7, 2012

Kuih Layang-layang atau kuih tiram


Kuih ni biasanya kita panggil kuih layang2 dan seumur hidup kita memang kita hanya tahu yang nama kuih ini adalah kuih layang2 hinggalah pada suatu hari entah tak tahu bila, kita ternampak kuih ni di blog CMG barulah kita tahu yang kuih ni juga di kenali dengan nama kuih tiram. So begitulah ceritanya.... Buat kuih ini untuk "kletek'an" hubby kita and of course untuk anak-anak juga. Resipi kita ambil dari sini.
So kita copy paste jugalah resipinya....

Kuih Tiram

Bahan-bahan 
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**
Cara-cara

Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails