Sunday, April 1, 2012

Kuih talam berlauk



Buat kuih ni semalam untuk dibawa ke rumah my mak.

    Talam berlauk
    Bahan A
    250 g daging cincang
    1 hiris halia - ditumbuk
    2 ulas bawang putih - ditumbuk
    2 tsp rempah kari
    garam secukup rasa
    minyak utk menumis
 
    Bahan B
    250 g tepung beras
    garam secukup rasa
    1/2 tsp serbuk lada sulah
    1300 ml santan
  
    Bahan C
    bawang goreng
    tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
    batang lada merah - dihiris halus (lebihkan jika suka pedas)
    hirisan telur dadar
  
    Panaskan minyak dan masak bahan A dan separuh dari bahan C (tidak termasuk telur dadar hiris)  hingga kering.
    Satukan bahan B ke dlm periuk, kacau hingga tidak berbintil dan masak atas api perlahan hingga sederhana pekat. Kemudian masukkan lauk yg tlh disejukkan tadi dan kacau
    Tuang adunan ke dlm loyang berlengser minyak. Kukus selama 20 min atau hingga masak dan taburkan permukaan adunan dgn lebihan bahan taburan rata2.

Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comment:

Anonymous said...

Hi, do you take orders? Susah nak carik kuih bakar berlauk yg sedap. Selalunye, banyak tepung aje.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails