Buat kuih ni semalam untuk dibawa ke rumah my mak.
Talam berlauk
Bahan A
250 g daging cincang
1 hiris halia - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 tsp rempah kari
garam secukup rasa
minyak utk menumis
Bahan B
250 g tepung beras
garam secukup rasa
1/2 tsp serbuk lada sulah
1300 ml santan
Bahan C
bawang goreng
tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
batang lada merah - dihiris halus (lebihkan jika suka pedas)
hirisan telur dadar
Panaskan minyak dan masak bahan A dan separuh dari bahan C (tidak termasuk telur dadar hiris) hingga kering.
Satukan bahan B ke dlm periuk, kacau hingga tidak berbintil dan masak atas api perlahan hingga sederhana pekat. Kemudian masukkan lauk yg tlh disejukkan tadi dan kacau
Tuang adunan ke dlm loyang berlengser minyak. Kukus selama 20 min atau hingga masak dan taburkan permukaan adunan dgn lebihan bahan taburan rata2.
Published with Blogger-droid v2.0.4
1 comment:
Hi, do you take orders? Susah nak carik kuih bakar berlauk yg sedap. Selalunye, banyak tepung aje.
Post a Comment