Thursday, June 23, 2011

Kuih Kaswi


I gunakan resepi CMG dari Myresepi.com. Memang sedap....



Kuih Kaswi (Myresepi.com)

Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
  • BAHAN A :-)
  • 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
  • 240 g gula pasir
  • 450 ml air
  • 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
  • BAHAN B :-)
  • 190 g tepung gandum*
  • 120 g tepung ubi*
  • 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
  • 900 ml air
  • 2 camca besar air abu (alkaline water)
  • 3/4 camca besar air kapur
  • 1 camca besar pewarna coklat
  • BAHAN C :-)
  • 1 cawan kelapa parut putih
  • Secubit garam

  1. Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.

  2. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.

  3. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.

  4. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails