Sunday, February 5, 2012

Kek Sponge gula hangus

Bake this cake yesterday for my mum.


Kek Sponge Gula Hangus

Sumber: Resepi Pesta Perut 2002 (Hazizah Ghani)


450g gula kaster

120g mentega

340ml air

10 biji kuning telur

7 biji putih telur

1/2 sudu makan esen ros (I guna rose water)

1 sudu makan bicarbonate of soda atau potas

260g tepung gandum

1/2 tin susu pekat


Gula digoreng atau dicairkan atas api yang kecil hingga kuning (I kasi dia gelap macam nak buat kek kukus) . kemudian masukkan air dan mentega (part ini berhati-hati ya, I pakai oven glove untuk elakkan percikan gula dan sebaik-baiknya kecilkan api dulu sebelum masukkan air). Kacau hingga rata. Biarkan bancuhan benar-benar sejuk.

Telur, tepung, susu, potas dan esen ros dicampurkan dan gaul rata. (I gunakan electric mixer) Setelah itu masukkan air gula yang telah sejuk dan gaul lagi hingga rata. Sesudah itu baru ditapis dan tuangkan kedalam tin pembakar. Di resepi asal tidak tercatit size tin tapi I guna 10"x10". Kalau nak kek tinggi boleh gunakan 9"x9".

Bakar dengan suhu 160 selama 50 minit -1 jam.

Tin pembakar hendaklah terlebih dalu disapu mentega bawah dan tepinya. Kemudian dialas aluminium foil supaya kek tidak mudah hangus.




Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails