Sebenarnya mee rebus ni I masak untuk berbuka puasa pada 1 Rejab kelmarin. On that day I buat jugak bubur kacang durian tapi I rasa hampir semua orang tahu macamana nak masak bubur kacang kan? So I just taruk resepi mee rebus je lah. Which I copy paste from my previous post.
(kuah)
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu makan udang geragau kering, rendam selama 10-15 min & toskan
1 sudu makan taucho
kisar bahan2 diatas dan campurkan dengan 3-4 sudu makan rempah kari daging
2 - 3 sudu makan kacang tanah goreng yg telah dikisar
2 batang serai, diketuk
200g tetelan, di potong kecil2
2 liter air
4 sudu makan tepung gandum di campur bersama 1 cawan air, kacau hingga sebati & tapis
Garam & gula ikut rasa
sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama rempah kari daging hingga pecah minyak. Masukkan kacang dan serai kacau sebentar. Kemudian masukkan tetel, kacau dan masak selama 5 minit. Tuang air dan dengan api yang agak kecil, biarkan mendidih. Tambahkan garam & gula, kacau dan akhir sekali, kecilkan api dan tuangkan campuran tepung tadi sambil kacau kuah hingga pekat sedikit...dan biarkan mendidih....
bahan2
1kg mee kuning, dicelur
50 sen taugeh, dicelur
telur rebus
bahan2 taburan
keping tahu, digoreng dan potong dadu (I pakai taupok)
daun sup/bawang, dihiris
cili hijau, dihiris
bawang goreng
limau kasturi, dibelah dua
No comments:
Post a Comment