Sunday, February 3, 2013

Mee rebus

Salam, hari ini I masak mee rebus je. Sebenarnya I dah janji dengan hubby weekend nak masak mee so suruh dia choose nak makan mee apa, dia pilih mee rebus. Actually I pernah post resepi mee rebus ni tapi I still nak post sekali lagi.


(kuah)

2 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

1 inci halia

2 sudu makan udang geragau kering, rendam selama 10-15 min & toskan

1 sudu makan taucho

kisar bahan2 diatas dan campurkan dengan 3 sudu makan rempah kari daging

2 - 3 sudu makan kacang tanah goreng yg telah dikisar

2 batang serai, diketuk

200g tetelan, di potong kecil2

2 liter air

4 sudu makan tepung gandum di campur bersama 1 cawan air, kacau hingga sebati & tapis

Garam & gula ikut rasa

sedikit minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama rempah kari daging hingga pecah minyak.Masukkan kacang dan serai kacau sebentar. Kemudian masukkan tetel, kacau dan masak selama 5 minit. Tuang air dan dengan api yang agak kecil, biarkan mendidih.Tambahkan garam & gula, kacau dan akhir sekali, kecilkan api dan tuangkan campuran tepung tadi sambil kacau kuah hingga pekat sedikit...dan biarkan mendidih...


bahan2

1kg mee kuning, dicelur

50 sen taugeh, dicelur

telur rebus

bahan2 taburan

2 keping tahu, digoreng dan potong dadu (I pakai taupok)

daun sup, dihiris

cili hijau, dihiris

limau kasturi, dibelah dua


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails