Tuesday, October 22, 2013

Kuih nagasari pisang




Salam, agak lama jugak kita tak buat kuih melayu sejak bulan puasa yg lalu on sunday kita buatlah kuih nagasari atas permintaan hero kecik kita....actually hero tua pun suka jugak....hehehe. So kat sini kita taruk sekali resepi kuih nagasari tu. Biasalah kalau nak cari resepi kita mintak tolong encik Google tapi kita ada tokok tambah pada resepi yg asal and yg kat bawah ni ada resepi yg telah dimodified oleh kita

Kuih nagasari pisang
Bahan-bahannya:
300 g tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
200 g gula pasir
1650 ml santan dari 500ml santan kotak
1 sk garam atau secukup rasa
1 helai daun pandan - disimpul secukup pisang raja di belah
2 daun pisang dilayukan

Campurkan tepung beras, tepung jagung ,gula,garam,santan dan daun pandan dan masak hingga pekat. Ambil sekeping daun pisang dan bubuh 2 sudu makan adunan,letakkan sekeping pisang dan bubuh lagi dengan 1 sudu makan adunan,ratakan dan bungkus kemas2.Kukus hingga masak lebih kurang 20 min. Sejukkan kuih dan hidangkan.

1 comment:

Sarah Talib said...

Nampak sedap..sejuk tekak.
Hai nana selamat berkenalan..mai la folo blog saya yg tak seberapa ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails