Friday, December 2, 2016

Kuah pecel

 

Kuah pecel ni boleh dihidangkan bersama ikan samada yg dibakar, dilengser atau digoreng. Ayam atau sotong pun boleh....

Kuah pecel
15 biji cili padi (boleh dikurang jika tak suka pedas)
2 labu bawang besar dibelah empat
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
Santan 1 kotak + 1 cawan air
Daun cekur ikut rasa (kalau tak ada daun cekur gunakan daun kunyit pun boleh. Kalau tak nak letak pun boleh)
Garam secukup rasa

Cili padi, bawang besar, bawang putih dan belacan digoreng dgn sedikit minyak hingga kelihatan seperti hangus sedikit. Tumbuk atau kisar kasar.
Didalam periuk, masukkan bahan2 yg dah ditumbuk/kisar masukkan santan dan daun cekur dan masak hingga mendidih. Selalu lah dikacau agar tak pecah minyak. Dah siap bolehlah siramkan di atas ikan atau ayam bakar.

 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails