Monday, February 9, 2009
Hokien Mee
Last Saturday kita masak hokien mee. Hidangan ni memang favourite hubby but on that day kita buat pucat jer sebab ingredients dia semua putih like fishball, isi ikan & sotong tapi tak apa asal sedap..
Hokien Mee
250g mee kuning
250g mee laksa
fishballs/fishcake
sotong
udang
1 sudumakan minced garlic
serbuk lada putih
2 biji telur
sawi
1 cube chicken stock
1 cawan air
garam secukup rasa
sambal udang kering
limau kasturi
bawang goreng
Fishball, sotong dan udang dibersihkan dan potonglah ikut suka. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan goreng dulu fishball, udang & sotong sekejap. Masukkan bawang putih dan masak hingga naik bau. Masukkan air, chicken cube,lada putih dan garam. Bila dah mendidih, masukkan mee dan sawi gaul hingga rata. Masukkan telur dan gaul rata. Tutup api, siap untuk dihidangkan bersama bawang goreng, sambal udang kering & limau kasturi. Mee hokien biasanya basah tapi tak berkuah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment