Tuesday, November 15, 2011

Asam pedas ikan pari & sayur bayam goreng


Sajian untuk hari ini. Tak ada yang istimewa. Selalunya kalau I masak, biasanya I just use ramuan yang simple-simple je. So for asam pedas ni, I just put these into it...


5 - 6 potong ikan pari

Serai, diketuk

Daun kesum

Air asam jawa


Bahan kisar:-

Bawang besar

Bawang putih

Lada kering

Lada hitam

Sedikit belacan

Sedikit kunyit hidup, kalau kunyit serbuk pun boleh


Tumis bahan kisar hingga wangi (garing or naik minyak)


Masukkan air asam, ikan serai & daun kesum dan masak hingga mendidih. Last masukkan garam secukup rasa.





Untuk Sayur bayam goreng pula I just tumbuk ramuannya guna batu lesung iaitu bawang besar, bawang putih, cili padi (I pakai 1 - 2 batang je) & udang kering yang telah direndam terlebih dulu. So tumislah ramuan tu hingga garing dan masukkan sayur bayam yang dah disiang bersama garam secukup rasa. Kalau terlalu kering tambahkan sedikit air. Actually dengan ramuan ini boleh dimasak dengan sayur jenis lain juga seperti sawi, kobis, kangkung dan banyak lagi lah....



Published with Blogger-droid v2.0.1

4 comments:

ady said...

as-salam
sedapnye asam pedas..my fav tu...cecah dengan Roti..perghh sedap sangat...

Treat and Trick said...

Sakam Nanam mengancam sungguh asam pedas tu....

Nana Sidek (Kak N) said...

Ady, memang sedap kalau makan dgn roti. Lagi-lagi kalau dah simpan semalaman.....:)

Nana Sidek (Kak N) said...

@treat & trick....mmg sedap dan mengancam.....:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails