Kuih jemput-jemput ni I buat masa celebrate father's day at Jurong Lake Park. Kuih jemput-jemput ni memang sedap dan gebu tambah lagi kalau cicah dengan sos.....pulak tu makan kat tepi tasik...hehehe
Jemput-jemput jagung, udang n daging
A
1 kg tepung naik sendiri
2 sudu makan gula
1 paket instant yeast
garam secukup rasa
1 sudu teh garam masalah (optional)
1 sudu teh lada putih
550ml air suam
4 biji telur
1 tin krim jagung
B
500g daging kisar (disangai dgn 1/2 sudu teh lada putih hingga kering)
300g udang yang telah dikupas kulitnya
5 batang lada hijau dan merah dihiris
4 ulas bawang kecil}
3 ulas bawang putih} ditumbuk halus
1/2 jari halia }
2 biji bawang besar dipotong dadu
Campurkan semua bahan A dan gaul hingga rata. Masukkan bahan B dan gaul lagi dan perap selama 20 hingga 30 minit. Panaskan kuali dan goreng hingga kuning keemasan.
Sos Chili
1 bottle chilli sauce
1/2 bottle tomato ketchup
2 tbsp sugar (kalau kurang manis tambah gula lagi ye)
1 tbsp dark soy sauce
1 tsp mince garlic
1/2 cup water (kalau pekat sangat tambah air)
Campur semua ingredients dan masak hingga mendidih.
2 tbsp sugar (kalau kurang manis tambah gula lagi ye)
1 tbsp dark soy sauce
1 tsp mince garlic
1/2 cup water (kalau pekat sangat tambah air)
Campur semua ingredients dan masak hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment