Just nak share cara kita buat meatballs. Selalunya kalau kita buat meatballs ni kita akan buat sup atau kari ke atau buat meatballs ala2 ikea gitu.
Bebola daging
500g daging kisar
1/2 cawan bread crumbs
1 biji telur
2 ulas bawang putih dicincang halus
Sedikit serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Gaulkan semua bahan2 dan buatkan seperti bebola kecil. Dengan minyak yg sedikit gorengkan sebentar hingga bertukar warna dan angkat.
Bebola daging yg digoreng tadi hanya masak di luar saja tetapi masih mentah di dalamnya so jika hendak di makan ala2 Ikea bolehlah di goreng lebih lama agar masak sepenuhnya tapi jgn terlalu lama atau susun di dulang pembakar dan dibakar selama 15 minit di dalam oven.
Jika hendak dibuat sup atau masak kari boleh ditumis bahan2nya terlebih dulu dan masukkan bebola daging dan masak seperti biasa.
No comments:
Post a Comment