Tuesday, November 29, 2016

Subsuka

 

Subsuka 

500g daging kisar
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
1inci halia dicincang halus
2 biji tomato dipotong dadu
4 sudu besar lada kisar (lebihkan jika ingin pedas lagi)
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar tomato puree
2 sudu besar kicap manis
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Beberapa biji telur (cuci dulu ya)

Di dalam kuali panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu. Masukkan bawang putih, halia, lada kisar, rempah daging dan tumis hingga keluar minyak.  Masukkan kicap, tomato puree dan tomato yg didadu tadi, kacau sebentar. Masukkan daging kisar dan masak hingga daging masak dan masukkan garam & gula dan masak lagi hingga pekat sedikit. Tutup api dan buatkan beberapa lubang di dalam kuali dan pecahkan beberapa biji telur (sebiji telur di dalam satu lubang). Tutup kuali dan masak selama 5-7 minit tutup api dah biarkan sehingga sedia untuk dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails