Tuesday, January 29, 2013

Paru belado

Salam, hari ini I nak share resepi paru belado yang I masak petang tadi.


1/2 kg paru, direbus kemudian dihiris dan goreng

1 biji tomato, dipotong dadu kecil2

5 batang cili merah, lebihkan jika suka pedas

1 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

2 batang serai diketuk

Beberapa helai daun limau purut

Gula &  garam secukupnya

Sedikit minyak masak untuk menumis


Dengan menggunakan grinder, kisarkan cili merah bawang besar dan bawang putih kalau nak gunakan batu lesung pun boleh sebab rempahnya memang kasar.

Tumiskan rempah yg telah di kisar tadi bersama tomato yang telah didadu kecil tadi, serai dan daun limau hingga garing. Masukkan garam dan gula secukupnya. Masukkan paru yang telah digoreng tadi gaulkan dan masak sebentar.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails