Tuesday, October 29, 2013

Kuih apam gandum

Sebenarnya project kita hari ini adalah cream puff. Beria-ia benar nak buat cream puff tapi tekak macam rasa tak nak makan cream puff pulak. So duduk lah kita termenung memikirkan apa yang kita nak buat untuk sarapan encik hubs esok dan juga untuk kita dan kawan2 sebab esok kita ada kelas agama. Dalam dok berfikir tu....jari pun sibuk menggooggle jugak maka terjumpalah resepi yang sangat mudah dan tak banyak bahan ni dan yang penting kita tahu encik hubs kita tu mesti suka punya :-) So. Di dalam hujan yang tak begitu lebat....bermulalah misi kita dan alhamdulillah....menjadi sangat kuih apam kita.... Puas hati... Kuihnya sangat lembut dan kenyal. So here's the recipe....

Kuih apam gandum
500g tepung gandum
1 cawan gula hitam
1 paket instant yeast + 1/2 cawan air dan larutkan
Sedikit garam
2-1/2 cawan air
Kelapa parut putih kukus bersama garam dan daun pandan 
Satukan tepung, gula dan garam di dalam satu bekas dan gaulkan hingga sebati. Buatkan lobang di tengah adunan tepung tadi dan tuangkan yeast yang telah dilarutkan bersama 2-1/2 cawan air tadi dan kacau dengan menggunakan hand mixer sehingga sebati dan tidak berbintil. Biarkan adunan naik dua kali ganda selama 1 jam dan kukus di dalam loyang 10x10" selama 40 minit.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails