Tuesday, November 18, 2008
Ketam masak lemak
Actually lauk ketam masak lemak ni kita masak dua minggu lepas baru ni kita dapat post sebab gambar dia hilang sekejap. Sebenarnya anak-anak kita yang suka sangat makan ketam tapi kalau ikut selera dorang memang kena masak ketam sambal. So pada hari tu kita ikut selera hubby pulak...kita masak lemaklah pulak dan hubby kita ni pulak jenis yang tak tahu nak makan macam-macam lauk pada satu masa, so kita campakkan aje kacang botto kat dalam lauk kita....dah siap.....
Ketam masak lemak simple sangat tapi sedap
5-6 ekor ketam bunga, bersihkan dan belah dua
Dua labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
10 batang cili kering, dicuci bersih dan gunting kecil-kecil
2-3 batang serai, diketuk
1 kotak santan (200ml)
garam/serbuk perasa secukup rasa
air
caranya:
Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan lada kering hingga bawang layu.
Masukkan santan dan sedikit air (ikut cita rasa, kalau nak berkuah lebihkan air) dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam/serbuk perasa dan ketam dan kacau kan hingga ketam dah sebati dengan rempah kat dalam kuali dan tutup kuali. Biarkan selama 7-10 minit dan siap untuk di hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment