Thursday, November 27, 2008

Kepak Ayam Goreng Kak N


Kepak Ayam Goreng Kak N

1kg kepak ayam, dipotong dua
1 sudu teh halia yang telah dikisar
2 sudu teh bawang putih cincang
1 sudu makan cili kisar (kalau suka pedas, lebihkan cili)
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan tepung gandum
garam secukup rasa

Bersihkan ayam. Campurkan semua bahan-bahan dan perapkan lebih kurang 1/2 jam. Goreng secara terendam (deep fry) hingga masak dan garing.

Petua di dapur

Hari ini kita nak kongsi petua-petua di dapur yang kita baca di akhbar pagi ni.

Mengetahui sama ada isi ikan lembut atau tidak
Patahkan ekor ikan (hati-hati agar penjual ikan tak nampak). Jika mudah dilakukan bermakna isi ikan itu lembut. Jika ekornya liat, ini bermakna isi ikan itu keras.

Menghilangkan hanyir ikan pari atau ikan duri
Rendam ikan bercampur air asam jawa selama 15 minit. Kemudian kikis kulit ikan sebelum disiang. Cuci hingga bersih dengan air bergaram.

Menghilangkan hanyir ikan haruan
Rendam ikan dengan air asam jawa selama satu jam sebelum disiang.

Menghilangkan bau hanyir ikan
Lumur ikan yang sudah disiang dengan sedikit tepung gandum atau tepung jagung dan perap selama 10 minit sebelum dibilas dengan air.

Menghilangkan lendir ikan air tawar
Ramas sedikit daun pisang bersama ikan yang telah disiang sebelum dicuci bersih.

Menghilangkan bau hanyir ikan sungai
Rendam ikan yang sudah disiang dengan air cucian beras selama beberapa minit sebelum dicuci bersih.

Menghilangkan bau hanyir di tangan selepas menyiang ikan
Cuci tangan kemudian lumur dengan sedikit halia yang ditumbuk halus sebelum dibilas dengan air.

Mengelakkan ikan pari berbau hancing
Rebus ikan dengan daun betik sehingga separuh masak sebelum dimasak lauk.

Mengenakkan lagi ikan panggang
Balut ikan yang sudah disiang dan dicuci bersih dengan daun kunyit. Kemudian perapkan dengan bahan pemerap. Bakar di atas bara api hingga ikan masak.

Tuesday, November 25, 2008

Tumis Air Sayur Kobis & Telur


Kalau masak sambal tumis sardin, lawan dia mesti lauk tumis air. So harini kita masak tumis air sayur kobis & telur.

Tumis Air Sayur Kobis & Telur

1 biji sayur kobis (kala besar pakai separuh je), dihiris
1 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang
1 sudu kecil udang kering, direndam
su'un, direndam
4 biji telur ayam
1 litter air
garam


Tumiskan bawang besar, bawang putih dan udang kering hingga naik bau. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan su'un, biarkan sebentar. kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu ke dalam kuah yang sedang mendidih dan biarkan hingga telur masak. Akhir sekali masukkam sayur kobis dan garam dan masak hingga mendidih.

Sambal tumis sardin


Hari ini kita masak sambal tumis sardin. Sekali-sekala masak lauk ni sedap juga. Kita biasanya kalau masak sambal tumis sardin ni, sardin dia kita goreng dulu..apalagi..meletup-letuplah...habis satu dapur berminyak....

Sambal Tumis Sardin

1 tin sardin/makerel
2 labu bawabg besar, dihiris
4 sudu makan cili kisar
belacan
1 keping asam gelugur
garam

Tumiskan bawang, cili & belacan sampai garing. Masukkan asam gelugr, sardin + sos dan garam dam masaklah untuk seketika atau jika suka hingga kering sedikit.

Apam Balik


Hari minggu tak pergi pasar..malas..so kita buat apam balik untuk sarapan. Lagi pun kalau buat puas anak2 makan. Kalau nak resepi click kat sini...

Getas-getas


Hari sabtu yang lalu petang2, hujan2 mulut ni macam nak makan something gitu. Apalagi pergi dapur tengoklah kalau ada apa-apa bahan untuk buat kuih. Bukak freezer nampak pulak kelapa parut putih belen2 yang dibekukan. Bukak laci nampak pulak tepung pulut, masa tu terus terbayangkan kuih getas2...tanpa membuang masa kita pun buatlah project kita dan dalam masa setengah jam semua dah siap tapi kita play chit tau, kita tak sira gula tapi kita pakai gula serbuk...hmm sedappp..... Resepi dia ada kat sini..

Friday, November 21, 2008

Macroni Goreng


Hari ini kita masak macroni goreng je. Seperti selalu hari Jumaat merupakan hari yang sibuk buat kita sebab kita nak kena siapkan tempahan kuih-muih. Jadi anak2 & suami pun faham bila tiba hari Jumaat kalau tempahan banyak maka jawabnya beli makan kat luar je...kalau tempahan tu kurang makanya kita masaklah hidangan yang simple2 je.....

Macroni Goreng Simple

1 paket macroni
200g daging kisar
2 keping fish cake, di hiris
100g isi udang
1 sudu makan bawang putih cincang
2 sudu makan lada kisar (kalau suka pedas boleh lebihkan)
1 sdu teh kicap pekat (untuk naikkan warna)
garam/gula secukup rasa.

Didihkan air dan rebus macroni bersama 1 sudu makan minyak masak dan 1 sudu teh garam selama 10 minit. Angkat dan toskan.
Tumiskan bawang putih dan lada kisar hingga garing. Masukkan daging kisar dan masak hingga agak kering. Masukkan isi udang masak lagi dalam 2-3 minit dan masukkan fish cake. Masak hingga naik minyak. Masukkan garam, gula dan kicap pekat, kacau hingga sebati dan akhir sekali masukkan macroni yang telah direbus tadi dan gaulkan hingga rata.

Thursday, November 20, 2008

Asam pedas ikan pari


Hari ini kita masak asam pedas ikan pari. Dah lama tak masak lauk ni, anak-anak pun suka tapi tak ada daun kesum sebab tadi kita suruh anak bujang kita pergi pasar beli sayur kobis dan daun kesum. Kobis dia beli tapi daum kesum dia kata dah habis...boleh gitu...kalau tak tahu cakaplah tak tahu jangan nak eksyen teror pulak. Hai...nasib baik kat luar ada pokok kari boleh kita letak daun kari. Kalau macam nikan kita rasa macam nak tanam daun kesum pulak kat pasu kat luar tu.... Apa-apa pun kita tak letak resepi asam pedas kita kat sini sebab kita tahu semua orang pandai masak asam pedas kan?

Cheesy Potato Soup



Masa tu hujan dari pagi sampai ke malam tak henti-henti, so duduk kat rumah tu perut asyik mintak makan je...anak-anak pun asyik lapar je. Bukak freezer, bukak fridge tengok apa benda yang ada....belek punya belek, tengok ada hash brown, ada cheese, ada celery stick...hmm susu pun ada. So kita carilah resepi "comfort food" kat "All recipes" dan jumpalah resepi ni tapi kita adalah ubah sikit2 ikut bahan2 apa yang kita ada. Macam kentang, kita gunakan hash brown je senang dan rasanya pun lebih sedap dan fresh parsley, kita gantikan dengan dried parsley sebab itu yang kita ada kat dalam fridge. Soup ni enak kalau dimakan panas-panas dengan roti perancis yang disapu dengan garlic spread dan ditoast...hmmmm...sedap.....


Cheese Potato Soup


  • 6 tablespoons unsalted butter
  • 1 1/2 cups chopped onions
  • 1 1/2 cups chopped celery
  • 4 cups water + 2 cubes of veg/chicken stock
  • 8 potatoes, peeled and cubed/10 pcs hash brown, crushed
    15 slices cheddar cheese - broken into pieces
  • 4 tablespoons all-purpose flour
  • 2 1/3 cups milk
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley

DIRECTIONS

  1. Melt the butter in a large pot over medium heat. Saute the onions and celery in the butter for 5 to 10 minutes, or until tender.
  2. Stir in the water and potatoes, bring to a boil and then simmer until the potatoes are tender. Add the cheese and stir until melted.
  3. In a separate small bowl, combine the flour and the milk and stir well until the flour is mostly dissolved. Pour this into the soup slowly, stirring constantly, until soup has thickened, about 5 minutes. Garnish with the parsley.

American Apple Pie


Sebenarnya kita dah banyak kali buat apple pie tapi setiap kali kita suka cari resepi yang senang dan cepat dan dalam pencarian tu kita jumpa resepi ni yang memang mudah dan sedap. Kita dapat dari (All recipes).... sedap tau.....



American Apple Pie
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 2 tablespoons cold milk
  • 1 1/2 teaspoons white sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 6 Fuji apples, cored and sliced
  • 3/4 cup white sugar
  • 3 tablespoons all-purpose flour
  • 3/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1/2 cup white sugar
  • 1/2 cup butter

DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. To Make Crust: In a large bowl, mix together 1 1/2 cups flour, oil, milk, 1 1/2 teaspoons sugar and salt until evenly blended. Pat mixture into a 9 inch pie pan, spreading the dough evenly over the bottom and up sides. Crimp edges of the dough around the perimeter.
  3. To Make Filling: Mix together 3/4 cup sugar, 3 tablespoons flour, cinnamon, and nutmeg. Sprinkle over apples and toss to coat. Spread evenly in unbaked pie shell.
  4. To Make Topping: Using a pastry cutter, mix together 1/2 cup flour, 1/2 cup sugar and butter until evenly distributed and crumbly in texture. Sprinkle over apples.
  5. Put pie in the oven on a cookie sheet to catch the juices that may spill over. Bake 45 minutes.

Tuesday, November 18, 2008

Ketam masak lemak


Actually lauk ketam masak lemak ni kita masak dua minggu lepas baru ni kita dapat post sebab gambar dia hilang sekejap. Sebenarnya anak-anak kita yang suka sangat makan ketam tapi kalau ikut selera dorang memang kena masak ketam sambal. So pada hari tu kita ikut selera hubby pulak...kita masak lemaklah pulak dan hubby kita ni pulak jenis yang tak tahu nak makan macam-macam lauk pada satu masa, so kita campakkan aje kacang botto kat dalam lauk kita....dah siap.....

Ketam masak lemak simple sangat tapi sedap

5-6 ekor ketam bunga, bersihkan dan belah dua
Dua labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
10 batang cili kering, dicuci bersih dan gunting kecil-kecil
2-3 batang serai, diketuk
1 kotak santan (200ml)
garam/serbuk perasa secukup rasa
air

caranya:

Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan lada kering hingga bawang layu.
Masukkan santan dan sedikit air (ikut cita rasa, kalau nak berkuah lebihkan air) dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam/serbuk perasa dan ketam dan kacau kan hingga ketam dah sebati dengan rempah kat dalam kuali dan tutup kuali. Biarkan selama 7-10 minit dan siap untuk di hidangkan.

Monday, November 17, 2008

Siapa yang panggil................................

Ianya bermula pada Sabtu petang. Masa tu tengah mandi, so biasalah kalau mandi tutup pintu toilet & kunci. Masa tengah mandi tu...dengan bunyi air mengalir daripada shower menenggelamkan suara dari luar bilik mandi, kita dengar hubby panggil kita "Buk......". So kita jawablah..."aaah.....". Lepas tu senyap so kita teruskan mandi. Habis mandi, kita ingat hubby ada kat dalam bilik tunggu kita mungkin nak tanya sesuatu tapi dalam bilik tak ada orang. Bila dah siap kita keluar dan tanya hubby "tadi awak panggil kita ke?" dengan muka yang blurr dia kata tidak. Lepas tu kita buat bodoh je sebab kita ingat dia nak main-mainkan kita.

Semalam (hari Ahad) pagi masa kita mandi, kita dengar lagi "Buk...." tapi kali ni kita tak jawab sebab sebenarnya kita ni pantang kalau lagi kat dalam toilet orang panggil. Keluar toilet sekali lagi tengok bilik kosong tapi kita tak tanya hubby sebab kita tengah kelam-kabut nak siapkan sarapan.
Petang, waktu mandi....kita dengar lagi " Buk.....", masa tu macam meremang bulu roma.....apalagi...mandi cepat-cepat terus keluar dari bilik dan tanya hubby "awak panggil kita ke?" dia geleng kepala.
"Awak jangan main-mainkan kita tau! Awak panggil kitakan tadi?"
"Taklah...saya duduk sini je dari tadi...kalau tak caya tanya Fana"
"Betul lah Ibu, Ayah dari tadi kat sini je"
"Habis, sapa yang panggil Ibu tadi?"
" Sapa Ibu" Fana tanya kita
"ntah masa Ibu mandi dengar macam suara Ayah panggil Ibu"
"merepeklah..." kata hubby
"betull...semalam pun...tadi pagi pun..."
"eeii..Ibu jangan cakap lagi..saya takut"
"tak de lah agaknya bunyi dryer tak?" kata hubby
Lepas tu kita diam je sebab sebenarnya kita pun seram juga.... sampaikan tak boleh tidur kita malam semalam.

Pagi tadi...masa mandi, kita pun dah takut-takut juga tapi tawakallah orang kata...then...."Buk...." Ya Allah, meremang bulu roma kita.......dan pada masa tu juga kita perasan sesuatu............................................................................. ................................................................................................................................
................................................................................................................................
................................................................................................................................
................................................................................................................................
................................................................................................................................
rupa-rupanya bunyi tu datang dari botol shower foam kita.........yelah...masa kita tekan kepala dia....bila dia nak naik semula..bunyinya"buk....."(low voice).......kita pun apalagi.....terbahak-bahaklah sorang-sorang kat dalam toilet tu......hai....macam-macam......Bila kita ceritakan kat Fana...dia pun pergilah kat toilet kita dan tekan kepala shower foam kita.....lepas tu dia terbahak-bahak keluar dari toilet dan kata "Buk......."hehehe,,,,

Wednesday, November 12, 2008

Buat roti - 09th Nov 2008


Dah penat buat kuih, kita buat roti pulak. Sebenarnya masa kita mula-mula cuba buat roti dulu, kita teruja sangat sebab roti kita menjadi. Bila makan panas-panas....hmm....enak.....
kita ni sebenarnya tak suka nak buat ikut resepi yang susah-susah, so kita carilah resepi yang paling senang nak buat roti sebab kita ni bukannya ada breadmaker. Cari punya cari....kita jumpalah resepi kat bawah ni. So untuk Dua adunan roti kita dapat buat macam2 jenis roti.



Butter Rolls

  • 3/4 cup milk
  • 3/4 cup water
  • 1/2 cup white sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 2 eggs
  • 5 teaspoons active dry yeast
  • 5 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup margarine, melted

DIRECTIONS

  1. In a medium saucepan over medium heat, warm milk, water, sugar and salt. Remove from heat, and mix in the eggs and yeast.
  2. Measure flour into a large bowl. Make a well in the flour, and pour milk mixture into it. Do not stir. Cover with a lid, and let stand for 20 to 30 minutes.
  3. Pour melted margarine into flour, and mix well. Add more flour if too sticky. Knead lightly. Cover, and let rise for 20 to 30 minutes.
  4. Shape the dough into rolls, and place on a baking sheet. Let rise again for 20 to 30 minutes.
  5. Bake rolls in a preheated 400 degrees F (205 degrees C) oven for 15 minutes, or until done.

P.S kalau nakkan roti yang lembut boleh campurkan 1 sudu teh 'Bread Improver' kat tepung sebelum diayak.

Chicken Floss Roll

Hotdog Roll

Pizza bun

Lasagna - 09th Nov 2008



Lasagna ni ditempah oleh Cik Liza yang tinggal beberapa blok di belakang. Katanya untuk jamuan petang untuk kaum keluarganya.

Pulut Kuning - 09th Nov 2008



Pulut kuning adalah tempahan dari Nora untuk hari perkahwinan abangnya. Pada mulanya kita ingat dia tempah untuk buat barangan hantaran tapi bila kita tanya dia kata nak taruh kat sebelah kek pengantin kat kepala meja. So kita buatlah something special kat pulut tu. Sebenarnya kita ni bukanlah yang jenis kreatif yang boleh buat apa saja. So untuk hiasan pulut ni, kita cedok kat buku masak Asmah Laili. Cantik juga.

Kuih lompang - 08th Nov 2008



Juga tempahan dari Yati. Warna-warnanya adalah pilihan Yati sendiri.

Coconut blossom - 08th Nov 2008


Coconut blossom ni pun di tempah oleh Yati. Untuk coconut blossom kali ini Yati minta kita buatkan tiga warna ia itu, hijau, pink dan kuning. Bila dah siap, cantik pulak kita tengok.

Puding jagung & puding cendol - 8th Nov 2008




Tempahan dari Yati untuk hari pernikahnya. Ini adalah kali pertama Yati tempah kuih-muih dari kita. Semoga dia berpuas hati dengan hasil tangan kita.

Brownies - 7th Nov 08



Tempahan dari Nora. Selalunya kita hanya buatkan dua macam topping saja untuk tempahan melainkan jika ada permintaan tapi kali ini kita macam bermurah hati gitu. Kita buatkan Nora empat macam topping tanpa sebarang bayaran tambahan. Apapun kita harap Nora berpuas hati dengan brownies kita ni.

Nana Delights kembali beroperasi

Setelah selama sebulan kita tutup , dengan secara rasminya Nana Delights telah kembali beroperasi. Sebenarnya walaupun cuti, tapi jika ada yang memujuk, merayu minta dibuatkan kuih atau apa saja, kita macam tak sampai hati nak tolak gitu. Kadang-kadang bila dah penat sangat memang kita rasa macam tak nak teruskan perniagaan ini....tapi hakikatnya memang ini yang kita suka. Bila kita memasak, kita rasa ianya macam satu terapi untuk kita. Bila ada masalah, masa kita masak tu hilang sekejap segala masalah sebab nak tumpukan perhatian pada masakan kita.
Apapun selagi kita masih mampu melakukannya, kita akan teruskan berjuang di dapurku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails