Thursday, June 7, 2012

Pandan chiffon cupcakes


Masa I makan Hokaido chiffon cupcake I terfikir why not I buat my pandan chiffon cake into cupcakes so on Monday dah terlanjur I nak pergi to my Sis place nak jumpa my mak, I pun buatlah pandan chiffon cupcakes.... I use the resepi yang I selalu buat....


Pandan chiffon cupcakes/cake
(A)
6 biji kuning telur
40ml air pandan (atau 1 tbsp pandan paste + air utk jadikan 40ml)
130 ml santan
150g tepung top/tepung cake
1 tsp baking powder
80ml minyak canola
1/4 tsp garam


(B)
6 biji putih telur 
120g gula
1/2 tsp cream of tartar


Bampurkan semua bahan A dan ketepikan
Pukul bahan B hingga kaku
Campurkan bahan A dan B dan kacau hingga rata
Masukkan ke dalam tin kek chiffon (jangan sapu minyak) dan bakar di kepanasan 180C selama 45 minit hingga 1 jam.
Jika gunakan cupcakes cup bakar selama 15 - 20 minit.


Selamat mencuba....



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails