Friday, June 8, 2012

Pecel Ikan Pari

Hari ini I masak lauk pecel ikan pari. Actually lauk pecel ni ada macam-macam jenis tapi lauk pecel yang I masak ni telah dipermudahkan dan kuahnya dimasak agar tak mudah basi. I masih ingat lagi dulu2 time tu I sekolah lagi. Pergi rumah arwah nenek then dia buat pecel for lunch so bila time makan tu kat atas meja adalah ulam-ulaman dengan satu mangkuk ni yang berisi santan dan carik-carik isi ikan pari bakar(I tahu ikan pari bakar sebab I nampak my nenek bakar ikan pari tu) so I tanya apa ni? Then dia kata makan dulu baru tahu so I dengan was-wasnya pun rasalah...alamak...punyalah sedap.....fuhh!...power! sampai sekarang tak boleh lupa betapa powernya pecel my nenek.... Then bila dah kahwin nak masak pecel tanya my mak...dia sendiri pun tak pernah buat so tanyalah kawan2.... Tanya sana tanya sini dan dengan rumusan sendiri...terhasillah lauk pecel ini...


Beberapa potong ikan pari dibakar(I lengser je guna non stick frying pan)


1 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

15-20 biji cili pada

1 inci belacan (kalau rasa2 sikit sangat lebihkan)

1 kotak santan (250g) + 1 cawan air

Semua bahan-bahan ini (melainkan santan)

disangar dan dikisar kasar. Kalau nak tumbuk guna batu lesung pun boleh....I guna grinder je....

Setelah dikisar campur santan dan air berserta garam secukup rasa dan masak hingga mendidih tapi harus dikacau selalu sebab nanti kalau tak kacau santannya pecah....

Oh sebelum terlupa....kalau yang suka boleh letak daun cekur.... Masa nak hidang tu....letaklah ikan pari yang telah dibakar tadi dan siramkan kuah di atas ikan.....


Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comment:

Anonymous said...

i have been looking for dis recipe.my arwah mum slalu masak guna cekur..thnk u so much!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails