Saturday, December 13, 2008

Fried Fish Soup Noodle


Untuk dinner hari ini kita masak fried fish soup noodle. Makanan ni adalah kegemaran hubby dan sangat senang sekali untuk dimasak...


Fried Fish Soup Noodle

300g isi ikan dory
tepung jagung
1 sudu makan bawang putih cincang
1/2 sudu teh halia yang telah dikisar/tumbuk
2-3 kiub stok ikan
lada putih serbuk
garam
2 liter air
500g mee laksa, di celur
daun sup, di hiris,
daun bawang, di bersihkan dan potong panjang2
sambal belacan

Ikan dory dipotong kecil2, gaulkan bersama sedikit garam & lada putih serbuk, Panaskan minyak. Salut kan isi ikan dengan tepung jagung dan goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.

Tumiskan bawang putih dan halia. Masukkan air dan dan daun bawang dan dibiarkan hingga mendidih. Masukkan stok ikan, garam dan lada putih serbuk dan masak selama 2-3 minit lagi. Tutup api dan keluarkan daun bawang tadi dari dalam sup yang telah siap dimasak.


Cara untuk menghidang:

Taruh sedikit mee laksa yang telah dicelur tadi dan beberapa keping isi ikan yang sudah digoreng terlebih dahulu. Tuangkan sup, taburkan daun sup dan sedikit sambal belacan. Siap...dah boleh makan..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails