Friday, December 26, 2008

Sup ekor lembu



Bila dah selesai semua tempahan, sempat pulak kita masak sup ekor lembu. Dulu memang selalu masak sup ni tapi sejak dah jadi bisnes womwn ni memang dah jarang sangat kita masak. Sup kita ni ada mengunakan oats sebagai bahan pemekat sebab sup kalau pekat lepas tu cicah dengan roti...huh sedap..melekat....

Sup Ekor Lembu

1 kg ekor lembu, direbus hingga empuk (kita gunakan pressure cooker jadi cepat sikit)
1 labu bawang besar, dikisar
2 ulas bawang putih, dikisar
1 inci halia, dikisar
2 kuntum bunga lawang
4 biji pelaga
1/2 cawan oats
2 sudu makan rempah sup
4 batang celery, potong dadu
2 biji kentang, sebiji dibelah 4
2 batang carrot, dipotong kecil2
2 biji tomato, dibelah 4
garam
lada putih serbuk

Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang dan pelaga. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga garing. Masukkan ekor lembu bersama air rebusannya sekali dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan rempah sup dan oats dan kacau hingga sebati dan masukkan kentang, carrot dan celery masak hingga kentang empuk. Masukkan garam dan lada putih. Jika terlalu pekat tambahkan air, last sekali masukkan tomato.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails