Thursday, December 4, 2008
Terutub Ikan bakar
Sebenarnya lauk ni kita masak minggu lalu tapi tak de masa nak post. Resepi ni kita ambil dari buku 'Resepi Ceria Keluarga' (warna). Kalau ikut resepi asal dorang gunakan ikan terubuk, tapi memandangkan kita tak suka ikan terubuk (sebab banyak tulang), kita tukarkan pada ikan pari tapi walau apapun yang pentingnya adalah rempahnya sebabnya ikan memang boleh ditukar ikut selera kita. Betul tak?
Terutub Ikan Bakar
1 ekor ikan terubuk
10 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering
2 batang serai
sedikit gula
sedikit belacan
air asam
3 biji limau kasturi
garam secukup rasa
2 helai dun kunyit
daun pisang untuk membungkus
Ikan disiang bersih. Bawang kecil, bawang putih, lada kering, serai dan belacan dikisar halus.
Kemudian masukkan gula, garam dan air asam pekat-pekat pada bahan kisar ini. Masukkan juga daun kunyit yang telah dihiris halus.
Ikan pari dilumur dengan bahan2 yang telah dicampur tadi dan bungkus dengan daun pisang.
Panaskan kuali bertutup dan bubuh minyak sedikit sahaja. Setelah minyak panas, letakkan bungkusan ikan atas api yang sederhana atau kecil. Kuali ditutup dan masak selama kira-kira 15-20 minit.
Apabila hendak makan, buka daun pisang dan perahkan air limau keatasnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment