Tuesday, December 16, 2008
Kuih dadar/ketayap gulung
Selalu juga kita buat kuih dadar tapi resepi yang kita cuba dari blog "Bro Rozzan" (tapi kita ada buat ubahsuai sikit) ni memang menjadi punya dan lembut sekali....
Ingredients:
150 g tepung gandum
450 ml santan (1 kotak kecil santan + 250ml air)
4 biji telur
1 sudu besar minyak makan
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
Inti Kelapa
450 gm kelapa parut (putih)
1 sudu makan tpg jagung
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
220 ml air
50 gm gula tanjung
50 gm gula pasir
100 gm gula melaka
Cara untuk membuat inti:
Masak air dan ketiga-tiga gula tadi dgn daun pandan sehingga gula larut dan pekat sedikit. masukkan kelapa dan garam. Kacau hingga rata. Akhir sekali, masukkan tpg jagung dan dikacau lagi sehingga intinya kering sedikit. Sejukkan sebelum digunakan.
Directions:
Satukan telur, santan, minyak dan garam kacau hingga sebati. Tuangkan adunan santan+telur kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum dan aduk sedikit-sedikit agar adunan tepung kurang bergentel. Tapiskan adunan tepung tadi.
Gunakan kuali non-stick untuk membuat kulit kuih dadar ini. Panaskan kuali dan oleskan dgn sedikit minyak. Ambil 1 senduk adunan dan ratakan agar kulitnya nipis dan tak terlalu tebal. Setelah masak, angkat dan isikan dgn inti kelapa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment