Hari ini kita masak lauk ikan goreng masak santan berlada. Resepi ni sebenarnya Mak kita yang ajar tapi kita modified sikit. Hari ini kita gunakan ikan 'becok' dan lawan lauk ni, kita masak kangkong masak lemak...oopps...lemak lagi...hai...berlemak-lemaklah kita hari ini....
Ikan Goreng Masak Santan Berlada
Beberapa ekor/keping ikan goreng (tak kiralah ikan apa pun)
20 batang lada kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit serbuk
sedikit belacan
2-3 batang serai, di ketuk
1-2 keping asam gelugor
200ml santan + 1 cawan air (jika suka berkuah, lebihkan air)
garam, gula secukup rasa
Kisar lada, bawang, bawang putih, halia & belacan. Tumiskan bahan kisar hingga garing.
Masukkan santan, asam gelugor, garam, gula dan serai dan masak hingga mendidih. Masukkan ikan goreng dan biarkan hingga pekat.
Lemak Kangkong
No comments:
Post a Comment