Salam, hari ini kita relax je sebab anak kita si Aiman tu balik lambat so kita masak lambat sikitlah. So kalau dah relax tu, tangan pun gatal nak godeh hp dan ternampak pulalah gambar cheese tart yang kita buat last week. Resepinya kita ambil di myresepi.com. Ok jugalah tapi kita paling suka tart shells nya so here the recipe yang kita copy paste je..
PASTRY (resepi chef anuar)
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1 biji telur
250gm tepung gandum
BAHAN ISIAN CHEESE
250gm cream cheese (Philadelphia)
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater
utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda
hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan
ini kepada separuh.
Cara-cara
1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen
vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn
sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh.
Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh
sepatutnya lembut.
4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum
ditekan ke acuan.
5. Tekan doh pada acuan tart.
6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian
sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
7. Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga
sebati
8. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
9. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
10. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh
masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-
tengahnya
11. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama
15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum
dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.
No comments:
Post a Comment