Friday, March 6, 2009
Ayam masak kicap pedas
Lauk ni kita masak last week, masa kita sakit, sambil tu sempat pulak ambil gambar.
Ayam Masak Kicap Pedas
1 ekor ayam, dipotong 12 dan goreng 1/2 masak
2 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 1/2 inci halia, dihiris
3 sudumakan cili kisar
sedikit kunyit serbuk
1/2 cawan kicap manis + 1 cawan air
2-3 sudu besar cuka
2 biji kentang, belah empat
2 biji tomato, belah dua
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu dan masukkan bawang putih, halia, cili kisar & kunyit serbuk dan tumis lagi hingga garing. Masukkan kicap & cuka masak sebentar dan masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu beserta kentang dan masak hingga kentang empuk. Akhir sekali masukkan tomato, jika perlu sedikit garam. Tutup api dan siap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment