Friday, March 27, 2009
Kuih bakar jagung
Buat kuih ni 2 minggu lalu. Resepinya kita ambil dari MyResepi dan dari resepi Cik Mat Gebu kita tu...memang sedap dan lembut. Memang ikut citarasa kita lah tu... here the recipe yg I copy paste from
my resepi
Kuih Bakar Jagung
250 g tepung gandum
230 g gula pasir (mat guna 180 g je)
400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak)
200 ml air
4 biji telur gred A
1 tin cream style corn
2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
1 camca teh garam (mat guna 1/2 camca teh je)
3/4 camca teh pewarna makanan kuning
1 camca teh serbuk vanillin ( mat guna esen vanilla jee)
Cara-cara
Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil (seperti acuan baulu, mcm dalam gambar diatas), bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment