Friday, March 27, 2009

Kari udang & telur


Lauk ni kita masak last week. Dah lama tak masak lauk kari udang ni.....
Actually bahan2 dia simple je:-

Kari Udang & Telur
5 biji telur rebus
1/2 kg udang sederhana besar, dibersihkan
2 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1inci halia, dihiris
2-3 sudumakan rempah kari ikan, dicampur sedikit air sehingga menjadi pes
2 batang lada merah, dibelah empat
2 batang serai, diketuk
2 biji tomato, dibelah empat

Tumiskan bawang besar hingga layu. masukkan halia & bawang putih, kacau sebentar dan masukkan pes kari dan tumis hingga garing atau naik minyak.
Masukkan udang, serai dan cili merah dan masak hingga udang bertukar warna, masukkan telur, garam dan serbuk perasa jika suka dan masak hingga kuah agak kering dan akhir sekali masukkan tomato, kacau dan tutup api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails