Sunday, July 13, 2008

Apam Balik







Dulu pernah buat pakai resepi lain tapi tak menjadi sebab kalau dah sejuk..keras..kalau campak kat dinding...dinding yang pecah...so bila terjumpa resepi ni semangat mula berkobar-kobar nak cuba lagi.
PS** Untuk apam balik ni aku gunakan kuali non-stick yang kecil sebab tak ada acuan dia tapi tetap jadi....

Bahan-bahan:
* 2 cawan tepung gandum
* ½ cawan gula
* 1 sudu teh soda bicarbonate
* 1 sudu teh baking powder
* Sedikit pewarna kuning
* 1 biji telur
* 1½ cawan air
* Sedikit minyak untuk mengoles
* Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar + gula pasir


1. Pukul gula bersama telur hingga kembang,
2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan kacau lagi sehingga sebati dan tapiskan.
4. Oleskan minyak di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat dua sebelum dipotong.

Selamat Mencuba!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails