Monday, July 7, 2008

Bubur Som-Som


Kuih lama yang pernah dilupakan...terutama pada bulan Ramadhan.....


Bahan-bahannya:

100g tepung beras
100g tepung jagung
1600ml santan
5 helai daun pandan
2 sudu teh garam

Sirap:

300g gula pasir
200ml air
5 helai daun pandan
sedikit warna merah (jika suka)



Directions:
Tepung beras, tepung jagung, santan dan garam disatukan dan gaulkan sehingga tidak bergentil dan tapiskan. Masak di atas api yang sederhana bersama daun pandan hingga pekat dan nampak berkilat (sentiasa dikacau). Tuangkan di dalam loyang atau acuan dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Sirap:

Campurkan ke semua bahan dan masak hingga mendidih. Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.

1 comment:

HomeKreation said...

Aslmkm Nana. TQ ya kongsi resipi. Along dah cuba memang terbaik!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails