Wednesday, June 11, 2008

Awol-Awol Ubi Kayu


Kuih yang tak lekang dek hujan dan tak lapuk dek zaman....
source: myresepi.com tapi dubah sedikit

Ingredients:

* ½ kilo ubi kayu parut
* 120g gula pasir
* ½ sudu teh garam
* ½ sudu teh vanilla/ros
* ½ cawan air
* pewarna yg disukai
* kelapa parut putih yg dicampur dgn garam (dikukus sbentar)


Directions:
1. ubi kayu parut diperah dan toskan airnya. ambil pati drpd air perahan ubi kayu itu dan digaul bersama ubi kayu parut tadi.

2. masukkan garam, gula, perasa, serta air ke dalam ubi kayu tadi dan gaul rata.

3. letakkan perwarna dan kacau. kemudian tuangkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn sdikit minyak.

4. kukus selama 15 minit atau hingga masak.
Sejukkan dulu sebelum dihidang bersama kelapa parut yang telah dikukus tadi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails