Thursday, June 12, 2008

Lamb Chop Stew


Stew ni sedap kalau makan panas2 dengan roti perancis tapi tak boleh makan selalu sangat nanti boleh kena darah tinggi.....

Ingredients:
600gm bahu kambing (lamb shoulder) yang kecil
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar butter
3 labu bawang besar, didadu
2 batang lobak merah, dipotong kecil2
4 batang celery stick,dipotong kecil2
10 biji baby potato, di rebus & kupas kulitnya
1 kuntum bunga lawang
2 biji pelaga
1 - 2cm kulit kayu manis
lada sulah
garam
4 cawan air

Directions:
1. Gaulkan lamb shoulder bersama tepung, garam & lada sulah dan gorengkan didalam kuali dengan sedikit minyak selama 5 minit. Angkat.

2. Di dalam periuk cairkan butter dan tumiskan bunga lawang, pelaga dan kayu manis hingga wangi. Masukkan bawang & lobak merah dan tumis hingga bawang layu.

3. Masukkan air dan daging yang telah digoreng tadi dan masak hingga daging empuk. Masukkan celery dan kentang. Tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung jika ingin kuahnya pekat sedikit dan akhir sekali masukkan serbuk lada sulah dan garam secukup rasa.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails