Friday, August 1, 2008

Ikan Siakap Siram Kuah Kicap


1 ekor ikan siakap/talapia
1 ibu jari halia di hiris
1 biji bawang besar di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
5 batang cili kering digunting kecil2 atau cili merah di hiris
1 sudu kecil kunyit serbuk
1/3 cawan kicap manis
1/3 cawan air (boleh dikurangkan)
1 sudu besar cuka
garam secukup rasa


Directions:
Ikan dibersihkan, kelar badannya gaulkan bersama garam dan kunyit dan goreng terendam di dalam minyak yang panas sehingga garing. Setelah garing angkat dan taruh di dalam pinggan yang besar.

Tumis bahan2 yang dihiris bersama kunyit serbuk tadi hingga layu dan taruhkan kicap, air, cuka dan sedikit garam. Masaklah hingga mendidih. Setelah masak, siramkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails