Friday, August 1, 2008

Japanese Cheesecake





Resepi cheesecake ni kita ambil kat myresepi.com. Cuba2 je dan menjadi pulak....cantik lagi.....

Ingredients:
250g cream cheese
50g butter
100ml susu (fresh milk)
6 biji kuning telur
1/4 sudu kecil garam
60g tepung gandum
20g tepung jagung
140g gula
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar

Directions:
1. Sediakan tin kek yg bulat berukuran 8" - 9" yang di gris bawah dan tepinya di salut parchment paper.

2. Cairkan cream cheese, butter & susu di atas api yang kecil. Sejukkan. Kemudian masukkan tepung, tepung jagung, kuning telur & garam ke dalam adunan cream cheese & gaul hingga sebati.

3. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama cream of tartar sampai berbuih (foamy) dan masukkan gula dan pukul lagi dengan high speed sampai pekat (soft peak)

4. Campurkan adunan putih telur kedalam adunan cream cheese dan kacau hingga sebati. Tuangkan adunan kek dalam tin pembakar.

5. Bakar kek cara steam bath pada 160 degree C (325 degree F) untuk 1 jam. Sejukkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails