Friday, August 1, 2008

Roti Pita



Kita ambil resepi ni dari myresepi.com.


1 1/8 cawan air suam panas (45 degrees C)
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu besar minyak masak 1 1/2 sudu teh gula
1 1/2 sudu teh instant yeast (kering)


Directions:
1. Ayakkan tepung ke dalam mangkuk besar dan buatkan lubang di tengah2nya.

2. Satukan semua bahan2 ditengah-tengah tepung tadi dan uli hingga menjadi doh yang lembut (doh ini agak melekit dan jangan tambah tepung lagi). Tutupkan dengain kain yang lembab dan biarkan sehingga doh naik dua kali ganda.

3. Setelah doh naik, tumbuk untuk mengeluarkan angin dari doh. Diatas papan canai, tabirkan tepung dan uli doh sekali lagi dan bahagikan kepada 8 bahgian dan bulat2kan. Canaikan doh hingga menjadi 6 - 7 inci bulatan. Tutupkan dengan kain lembap selama lebih kurang 1/2 jam dan bakar selama 10 minit.

Cara menghidangkannya:

belah roti pita menjadi 2 bahgian dan isikan dengan inti kegemaran anda

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails